RICOH MP9060A-DP CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM
(Szeptember 13 .)

 

Ricoh MP9060A-DP

 

Bevezető

A Ricoh Company Ltd. (www.ricoh.com) 1936-ban alakult, tehát nem egy kezdõ céggel állunk szemben. A tavalyi pénzügyi évet mintegy 1.500.000 millió Yen nettó bevétellel zárták. Világszerte, 327 leányvállalatukban 63700 dolgozót foglalkoztatnak. A Ricoh a kis- és nagyirodai berendezések (fénymásolók, faxok, stb.), számítástechnikai cikkek (CD-írók, CD-újraírók, CD-RW lemezek, stb.) és egyéb elektronikai eszközök piacán a vezetõ, irányadó cégek egyike. Leszûkítve a palettát a minket érintõ, számítógéphez kapcsolódó termékekre, még mindig elmondható, hogy számos újdonsággal rukkoltak elõ elsõként. Ilyen volt legutóbb a 10X-esen újraírható CD-RW lemez, de talán nekik volt elsõként 6X-os CD-írójuk is.

Kérdés, hogy a múlt és a méret egyben garancia-e a termékek kiemelkedõ minõségére? Ott van példának okáért a CD-írók és olvasók terén elhíresült Plextor, ami egy sokkal kisebb és fiatalabb cég, mégis a "CD-írók Mercedeseként" emlegetik. Teljes joggal, hiszen már évek óta ha valaki A legjobb (minõségû) írót akarta, biztosan a Plextorra voksolt. Másrészt a Ricoh-tól eltérõen a Plextor kizárólag CD-írókkal és olvasókkal foglalkozik.

 

Specifikáció, OEM és retail verziók

Retail: 6X/4X/24X/4X CD-R/CD-RW/CD-ROM/DVD-ROM meghajtó (MP9060A-DP, ATAPI (E-IDE) csatlakozóval), Ahead Nero - BURNING ROM 4.0 és Ahead InCD 1.3 szoftver, 1db CD-R lemez és 1db elõre formattált CD-RW lemez, audio kábel, rögzítõ csavarok, felhasználói kézikönyv CD-n (angol, német, spanyol, francia és olasz nyelven) és Quick start guide nyomtatott formában.

 

Az OEM verzió "szóra sem érdemes", egy zacskóban kapjuk a meghajtót és kész (ami viszont így olcsóbb, és sokaknak ez többet jelent az extráknál). Nekünk ez utóbbival volt dolgunk, a CHS Hungary Kft. jóvoltából.

 

Meghajtó: 6X/4X/24X/4X CD-R/CD-RW/CD-ROM/DVD-ROM, belsõ egység, E-IDE csatlakozóval
Kimenetek: analóg audio és digitális S/PDIF kimenet
Buffer: 2MB
Támogatott írási módszerek: Disc At Once, Track At Once, Multi-Session, Session At Once, Packet Writing
Támogatott formátumok: CD-DA (audio), CD-ROM, CD-ROM+CD-DA, CD-ROM XA, VideoCD, CD-I, PhotoCD, CD Extra, CD TEXT, Bootolható CD
Átlagos elérési idõ: 120msec (CD-RW/CD-R/CD-ROM), 200msec (DVD-ROM)
Hibaarány: < 10ˆ(-12)

 

A 2MB-os buffer manapság standard méret CD-írók esetében, de a Ricoh állítása szerint az egység DVD-ROM üzemmódban is kihasználja mind a 2048Kb-ot, ami már négyszerese a legtöbb, piacon lévõ IDE-s DVD-ROM-nak.

Öröm volt látni a digitális audio (S/PDIF) kimenetet, amely segítségével digitális kábelt használhatunk a CD-ROM és a hangkártya között is, audio CD hallgatásánál (játékok, DVD-k esetében, a közhiedelemmel ellentétben, semmi szerepe a kábelnek). Igazából az a meglepõ, hogy bizonyos CD és DVD modellekre még mindig nem tesznek ilyen kimenetet. Ilyen például az összes Pioneer DVD-ROM.

 

Első benyomás

Az egység kísértetiesen hasonlít a Ricoh 6X/4X/24X-eshez (MP7060A), nyilván nem véletlenül. Személyes véleményem, hogy kinézetét tekintve egy hajszállal átlag alatti. Persze a lényeg nem itt dõl el...

Ellenben díjazom azt a törekvést, hogy az összes elterjedt optikai médiumot egyben támogatja, nem kell külön író, olvasó, netán DVD. Egyetlen hátránya is ebbõl adódik: nem lehet közvetlenül CD-ket másolni, mindig elõbb a vincseszterre kell "grabbelni" a CD-t, majd onnan felírni. IDE-s meghajtóról lévén szó, ez nem olyan nagy probléma, hiszen a "CD-Copy" (másolás közvetlenül a CD-ROM-ról a CD-íróra) amúgy is inkább a SCSI-s rendszerek kiváltsága. Miért? Pongyolán fogalmazva az SCSI vezérlõn külön processzor vezérli az egységek I/O mûveleteit, valamint lehetséges a szimultán adatátvitel több meghajtó között, így effektíve semmi akadálya a folyamatos adatátvitelnek.

IDE-s rendszerek esetében a szimultán kommunikáció nem megoldott. Másfelõl a DMA vezérlõ csak elvileg látja el azon feladatát, hogy adatátvitelt biztosítson a processzor közremûködése nélkül. A valóságban a legtöbb megszakítás (billentyûk nyomkodása, képernyõvédõ bekapcsolása, de leginkább más programok futtatása CD írás közben) a hírhedt "buffer underrun" hibához, és ezzel együtt akár az éppen írt CD tönkremeneteléhez vezethet.

Tehát: aki napi 10-20db lemezt megír (adatainak archiválása végett... :-), ne ezt az egységet válassza, pontosabban általában ne IDE-s írót használjon! Általános, otthoni felhasználásra viszont kiválóan alkalmas a Ricoh MP9060A-DP.

 

Második benyomás

A DVD-ROM régiófüggõ! Magyarul, aki más régiókból (USA, Japán, stb.) importált filmeket szeretne nézni, annak a Ricoh meghajtója nem az igazi. Aki kizárólag európai (régió 2) filmeket vásárol, annak ez nem probléma. A régiófüggõség annyit jelent, hogy összesen ötször válthatunk régiót, ezt a DVD figyeli, és amit ötödszörre állítunk be, az lesz a végleges. Tehát van némi mozgástér, de a döntést úgy is a fenti szempont alapján érdemes meghozni.

Az installálás zökkenõmentes, a drive-ot beszereljük, a kábeleket csatlakoztatjuk, a Windows-t elindítjuk... és... kész. Remélem DOS alól senki sem akar CD-t írni. Linux és BeOS sajnos nincs a tesztgépünkön, ezért ismételten szeretnénk elnézést kérni.

 

A képen látható az MP9060A-DP integrált mechanikája, amely a CD és a DVD mûködtetéséhez kell, és amely a Ricoh marketingesei szerint robosztus, mindent kibíró és halk.

Tapasztalataink alapján a DVD lejátszás valóban "hallhatatlan". A CD olvasás átlagos, sõt, annál talán még egy picit halkabb is. CD írásnál viszont idõnként "cicereg" a drive, ami engem halálra idegesít (ezt a hangot egyébként minden más Ricoh író is szereti hallatni, tehát semmi rendellenességre nem kell gondolnunk... egyszerûen csak zavaró, de mint a szépség, ez sem központi kérdés).

 

A robosztusságot nem volt alkalmunk tesztelni. Persze az igazi az lett volna, ha lejátszunk 3000 DVD filmet és megírunk ugyanennyi CD-t. Erre nyilvánvalóan nem volt lehetõségünk, de amíg nálunk vendégeskedett a meghajtó, nagyon meggyõzõ volt. Nem úgy tûnt, mint az anno OEM Philips 2X/2X/6X belsõvel szerelt, különféle márkájú CD-írók, amelyek 500 megírt lemez után feldobták a talpukat.

Másrészt szeretném kicsit megvédeni ilyen megérzéseimet, rengeteg CD-írót próbáltam és használtam már, és a Ricoh írók egyértelmûen a jobbak közül valók. Személy szerint elsõ helyen a Plextort, második helyen pedig a Teac írókat preferálom, de nyugodt szívvel merem ajánlani a Ricoh termékeit, "ipari" mennyiségû íráshoz is.

 

A másik dolog, ami engem meggyõzött, azok a paraméterek. Elegendõ buffer, elegendõ sebesség mind a négy funkció tekintetében (igen, vannak 12X-es írók, és 16X-os DVD olvasók is, de hogy minek...? Fõleg, ha valaki zenét merészelne írni, meg ne próbálja 12X-esen... biztos vannak hívõk, akiknek "tökéletes" a 12X-esen írt audio lemez is, én nem tartozom közéjük). Meglepõen gyors volt a "CD-DA Extraction" (CD digitális audio "grabbelése") is, néhol elérve a 16X-os sebességet, ami több, mint elég.

Végül pedig az is elmondható, hogy minden fontos és kevésbé fontos CD formátum támogatott, ha CD-TEXT típusú lemezt akarunk írni, az sem akadály.

 

Konklúzió

Amire ügyelni kell: a DVD régiókódos, illetve az egység IDE-s, és egyben foglaltatik az olvasó és az író, azaz nagy mennyiségû írás esetén sok idõt vesztünk az állandó vincseszterre másolás miatt. Másrészt az IDE interfész miatt amúgy sem szerencsés az "ipari" CD írás.

A fenti észrevételeket leszámítva a Ricoh MP9060A-DP meghajtója nem hagy kívánnivalót maga után, és bár nem hordozza a Plextor írók robosztusságát, gyakorlatilag tökéletes! Ha értékelnem kellene egy 10-es skálán, ahol 5.0 a teljesen átlagos hardver, 8.0 pontot adnék.

(Parci)

 
     

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szõts Dávid. Minden jog fenntartva!