TYAN TRINITY 400 (S1854) - Slot 1/Socket 370 - VIA Apollo Pro 133A
(Július 18.)

 

Tyan S1854

 

Legutóbb is pont egy Tyan (www.tyan.com) alaplapot volt szerencsénk tesztelni, és a Trinity K7-es valóban remekül helytállt. Éppen ezért ennél a lapnál már eleve magasra helyeztük a lécet, és bár csalódnunk most sem kellett, azért értek minket bőven meglepetések.

A Tyan amúgy nem először voksol a VIA-ra, Trinity 371 jelű szintén Slot 1 + Socket 370-es lapja is VIA (Apollo Pro Plus) chipset-et cipelt. Az a set -szerintünk- egyébként inkább csak teher, igazi BX riválisként sosem jöhetett szóba. Nemrég épp egy MSI lapon akadtunk rá, de ennek végül mégsem örültünk annyira..

 

TYAN TRINITY 400 (S1854) VIA Apollo Pro 133A SLOT 1 / PPGA (Socket 370)
6 PCI / 1 ISA / 1 AGP / 0 AMR / 3 DIMM ULTRA ATA / 66 ATX

 

A VIA Apollo Pro 133A jelű chipset eddig a legutolsó PII/III-as VIA set, 4x-es AGP támogatással, 133MHz-es FSB-vel. Más kérdés, hogy a 4x-es AGP VIA-s implementációját sokszor és sokan kifogásolták már, hiszen a kompatibilitással mondhatni hadilábon áll: TNT2-es és GeForce kártyákkal rendszerest gondjai vannak. Még szerencse, hogy ennél a lapnál is ki lehet kapcsolni a 4x-es AGP-t, mindössze a megfelelő beállításon kell változtatni a BIOS-ban. Ez a lap egyébként már az 1.05-ös BIOS-szal érkezett, így az 1.00-ásnál bevezetett újításokról magunk is meggyőződhettünk, bár mind a CPU IOQ Size, mind pedig az AGP Driving Value teljes körű értelmezésével adósunk maradt az alaplapi leírás, amelyről egyébként csak jót mondhatunk, egész röviden: úgy Tyan-osan korrekt.

Az ugyan meglepő volt, amikor egy szimpla CMOS-clear után, amelyet amúgy csak hardveresen (jumper-rel) tudunk megejteni, ezen két előbbi érték nem azon beállításokra állt vissza, amelyeket a leírás recommended defaults-nak, ajánlott alapértéknek ír. Sőt, az AGP DV fölött nyomott F1(/help) billentyűre a képernyő mondhatni zavarossá vált, bár a BIOS menüben eggyel feljebb lépve újra olvasható formát öltött. Ilyesmit eddig még noname lapoknál sem tapasztaltunk, de mivel csak ezen az egyetlen helyen fordult elő, komoly gondot nem okozott. A CPU IOQ (In-Order Queue) Size beállításnál azonban érdemes a BIOS alapértéket ("4") meghagyni, hiszen ez állítólag mintegy 15%-al nagyobb teljesítményt garantál, bár ezt mi nem tudjuk se megerősíteni, se megcáfolni.

Mint már említettük, az alaplapon a Slot 1-es foglalat mellett egy Socket 370-es is fellelhető, amit akár fordítva is írhattunk volna, azonban a jelenlegi trendeket figyelve a PPGA-s foglalat egyre kevésbé lesz meghatározó, hiszen hivatalosan már az Intel is csak FC-PGA-s processzorokat (Celeron II., PIII Coppermine) gyárt. Bár hozzá tartozik, hogy a Cyrix legújabb próbálkozása, a nemrég mag-cserélt (core-swapped) Samuel CPU PPGA-s foglalatba illeszkedik majd, illetve még szinte bárhol kaphatóak a régebbi Celeron-ok is.

Hiába próbálja tehát a Tyan megkönnyíteni a dolgunk, és hiába szerel két processzor foglalatot az alaplapjára, FC-PGA-s procit csak Slot 1->FC-PGA-s átalakítóval fogad el a lap, amely, feltéve ha minőségi darabot választunk (Asus, Soltek, Epox, Tyan), újabb pár ezer forintos plusz kiadást jelent. Van ugyan egy alternatív megoldás, hiszen az FC-PGA lábkiosztása a PPGA-tól mindössze pár "tűben" különbözik, ehhez azonban egyrészt ki kell törni pár tűt a PPGA foglalatból, miután azt -kissé megerőszakolva- sikerült szétnyitnunk, illetve az alaplap hátoldalán össze kell kötnünk két kivezetést. A dolog ugyan működik, de talán érdemesebb a kevésbé bonyolult megoldást választani, és beszerezni egy átalakítót. Ahhoz azonban, hogy hivatalosan 66MHz-es FSB-vel érkező processzoraink alá 100+ MHz-es FSB-t rakjunk, vagy olyan átalakítót kell választanunk, amely engedi jumper-elni az FSB-t (66/100/133-ra), vagy pedig ismételten holmi barkács módszerek után kell néznünk, mivel Trinity 400-asunk BIOS-ból nem engedi "felülskálázni" az alap FSB-t.

Ugyan akármikor beállítható a 66/75/83/95/100/112/117/124/133/140/148/150-es FSB értékek bármelyike, amely lista amúgy mondhatni impozáns, azonban "66MHz-es" procink 75MHz fölött már nem indul el. Az elején ugyan meglepődtünk, amikor 266/400/472MHz-es PII-esünk (ahol a 266 a hivatalos, a 400 a belső, a 472 pedig a max. használható órajelet jelenti) csupán 300MHz-en volt hajlandó működni, de idővel azért rájöttünk, mi is a gond. Ezt amúgy azóta sem bocsátottuk meg a Tyan-nek, hiszen a Soltek pl. már özönvíz előtti BX-es lapjainál is jumperelhetővé tette az FSB-t, így egy 2000. elején debütáló lap esetében ez több, mint meglepő. Ráadásul egy ilyen "felülskálázás" után mindössze a CMOS-clear marad, mint egyetlen megoldás, feltéve ha még használni szeretnénk a lapot.

PII-es processzorunkat végül azért csak sikerült méltó frekvencián használni, bár korábbi alaplapjánál (Abit BX6-2) a Tyan kicsit instabilabb volt, hiszen míg az Abit-ban 2.0V-on lazán futott 450(4*112)MHz-en, itt hosszabb távon már megadta magát, és csupán 400(4*100)MHz-en volt stabil. Hiányoltuk a BIOS-ból a feszültség kijelzését, az állíthatóságról nem is beszélve, bár a legtöbb Slot 1-es átalakító ez utóbbit mindenképp támogatja. (alapból ehhez a procihoz is 66MHz-et rendelt a Tyan, de a B21-es lábat a Slot 1-es kártyán leragasztva, végül sikerült becsapnunk Trinity-t, amely így már gyári 100-asként érzékelte a PII-est..)

A BX-es lapokhoz képest a VIA Apollo Pro 133A chipkészlet egyik többletszolgáltatása a memória "túlórajelezése", amely az FSB-nél így akár 33%-al gyorsabban is működhet. Teszt RAM-jaink (melyek legújabban az Infineon HYB39S64800BT-8 jelű moduljai, amelyek PC-100-asként akár 150MHz-en (CAS2) is vígan működnek..) még a 112MHz-es FSB-t is bőven bírták volna szusszal, így talán egyértelmű, hogy ha ezen FSB érték mégis soknak bizonyult, akkor az nem a RAM-on múlott. Persze maga a "túlórajelezés" sem a legmasszívabb megoldás, így lehet, hogy a 450MHz bizonytalansága leginkább a VIA lelkén szárad.

Az alaplap amúgy annak ellenére, hogy mindkét foglalatot hordozza, alig nagyobb, mint bármely másik ATX-es lap, sőt, az imént emlegetett Abit lapnál még kicsit kisebb is. 3 DIMM slot került rá, amelyeket akár 1,5Gb memóriával is megtölthetünk, bár ezt az opciót, akár a Trinity K7-esnél, itt is "not tested"-nek írja a leírás, amely ugyan csak angol nyelvű, de mindenre kitér, és ezért szinte semmi hiányérzetünk nem volt vele kapcsolatban. A 6PCI/1ISA/1AGP slot igazán bőséges, és kényelmes is. Az alaplap alkatrészeivel ismét nem okozott csalódást: példás rend, amely alapból minőségérzetet kelt. Hiába, ez csak egy Tyan lap.

Volt ugyan egy megszokást igénylő részlete, ugyanis a power switch/reset/etc. tűk egy olyan műanyag foglalatban vannak összerendezve, amelyről kezdetben azt hittük, valamilyen plusz port (USB..) csatlakozója, és így az alaplap bekapcsolása sem volt triviális. Pár perc, és a leírás átfutása után azonban már ez sem okozott többé gondot..

A 4x-es AGP-t végig kikapcsolva hagytuk, és nem csak azért mert 2x-es és 4x-es közt szinte semmi különbség nincs, hanem azért, mert vagy a tesztkártyánk nem támogatta, vagy a VIA-féle 4x-es AGP nem támogatta a videokártyánkat. (Velocity 100, GeForce SDR) A tesztgépre a Win98-at telepítettünk, amellyel ezúttal sem volt probléma, persze a telepítésnél..

Az alaplap amúgy PCI 2.2-es szabványú, azaz amíg a power gomb nincs lekapcsolva, az alaplapot 3.3V feszültségen tartja, ezért kártyák mozgatásakor, memória bővítéskor, mindenképp kapcsoljuk ki teljesen a gépet.

Egyedi megoldásnak tűnt az integrált speaker is, amely szerintünk egyszerű, de nagyszerű ötlet.

Bár az FSB értékekkel a Tyan lap már-már túlvállalja magát, a többi tulajdonságát figyelve azért elmarad egy igazi tunning alaplaptól (a PCI/AGP osztó sem állítható). De valószínűleg nem is az volt a cél, hogy konkurenciát teremtsen pl. az Abit lapjainak, hiszen ez igazándiból egy máshová pozícionált termék: masszív alaplap minőségi alkatrészekből, 3 évig terjedő garanciával, és már nem kell érte a "szomszédba" menni, elég a legközelebbi, hivatalos Tyan disztribútorig.

(keopsz)

 


 

F Ö L D E L É S

Ezt a lapot külföldi site-ok már vagy fél éve tesztelhették, bár akkor (januárban) még azzal voltak kénytelenek zárni soraikat, hogy a lap ugyan szép is, meg jó is, csak épp nem tudni, mikortól lesz kapható. Mi már akkor vettük górcsőnk alá a holmit, mikor a disztribútorok polcairól már bárki leemelheti az alaplapot, tehát gond nélkül hozzáférhető. Tapasztalataink eképp bárki által reprodukálhatók. A Tyan következő lapja feltehetően már nem fog késni ennyit, a nemzetközi megjelenéssel egy időben bonthatjuk ki majd mi is a kék dobozt. Ez a lap valószínűleg az Intel 815-ös "Solano" set-jét kínálja majd, amelyről olyanokat hallani, hogy "minden idők legnépszerűbb chipset-jévé válhat", mert annyira jól sikerült.. Úgy fest tehát, hogy a BX lassan túlhaladottá lesz, amin persze mi lepődünk a legkevésbé. Akiknek kell, azoknak már úgyis biztos leesett az álla, gondolunk itt az VIA-ra, meg az egyéb klónerekre, akikkel szemben az Intel ezúttal jó előre levédette a chipset-et, kisajátítva magának az új terrénumot. A régi dolgait meg állítólag holmi licenc kavarás közepett átadta a VIA-nak, hogy hadd cincálhassák a fáradt koncot..

(keopsz)

 
     

Copyright ©, 2000 by Balog Márton és Szõts Dávid. Minden jog fenntartva!